Het Cultuurhuis De Klinker in Winschoten is een gebouw waar expressie op meer manieren zal worden beoefend, getoond en bewonderd. In dit cultureel centrum, waar verschillende bezoekers samenkomen, zijn een theater, muziekschool en bibliotheek met elkaar verbonden door de centrale plaatsing van de foyer.


Wanneer de bezoeker onder het overstek naar binnen komt, ervaart hij de ruimtelijke foyer met als centraal punt de theaterzaal die zorgt voor een warme uitstraling. Het volume van de theaterzaal is belegd met houten shingels die vervaardigd zijn uit hergebruikte meerpalen. De foyer vloeit hier omheen in zowel het 2-dimensionale als het 3-dimensionale vlak. Dakkoepels versterken de verticale beleving en zorgen voor daglicht diep in het gebouw. Vloervelden meanderen over de verschillende lagen en koppelen de verschillende functies aan elkaar. Zo geeft de foyer overdag ruimte aan de bibliotheek en in de avond, wanneer de lichten gedimd worden, wordt de bibliotheek het decor voor de foyer.

Projectvoorwaarden

De architect wilde voor dit project graag een gietvloer vanwege de industriële en cleane uitstraling. Positieve ervaringen met het eindresultaat, maar ook met de advisering en begeleiding uit het verleden hebben ervoor gezorgd dat Sika al in het bestek door de architect werd voorgeschreven.

Sika oplossing

Voor de commerciële ruimtes werd gekozen voor het Sika® ComfortFloor® systeem wat uitstekend voldoet aan de eisen en voorwaarden die er door de architect aan de vloer werden gesteld. Dit systeem bestaat uit een primer Sikafloor®-156, een seallaag Sikafloor®-330 welke werd ingechipt met witte en zilveren flakes en tot slot een eindlaag van Sikafloor®-304. In de technische ruimtes is gekozen voor Sikafloor®-2540 W vanwege andere ruimte-eisen. Naast de vloeren in het pand zorgde Sika ook voor de bescherming van de borstweringen met Sikagard®-675 Color W en werden ruiten afgedicht met Sikaflex®-84 UV.